Könyöksajtoló-eljárás (ECAE) hatása különböző felületen középpontos kockarácsú (FCC) fémek tulajdonságaira

Ladányi, Gábor, Pázmán, Judit and Verő, Balázs (2014) Könyöksajtoló-eljárás (ECAE) hatása különböző felületen középpontos kockarácsú (FCC) fémek tulajdonságaira. DUNAKAVICS, 2 (7). pp. 33-42.

[img] Text
online_1407.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (22MB)
Official URL: http://dunakavics.uniduna.hu/

Abstract

Hengeres kivitelű, kereskedelmi tisztaságú alumínium (Al1050), oxigénmentes nagy vezetőképességű réz (OFHC Cu) és nagy tisztaságú ón (HP Sn) próbatestek egyenlő csatornájú könyöksajtolását hajtottuk végre. Célunk mechanikai és fémtani tulajdonságok azonos alakítási körülmények közti változásának vizsgálata volt. A mikroszerkezet, a mikro-Vickerskeménység és a szakítódiagram részleteit rögzítettük 1, 2, .., 10 átsajtolási számig. Mérési eredményeink alapján az első átnyomás eredményezi a legnagyobb javulást a mechanikai tulajdonságokban. A további alakítások során a javulás mértéke csökken és ~7 átnyomást követően kialakul a telítési állapot. Az alakított próbatestek valódi feszültség-nyúlás diagramjai alapján meghatározott makroszkopikus anyagparaméterek a keménységhez hasonló változást mutatnak. Ez a viselkedés összekapcsolható a próbatest mikroszerkezetének változásával, a szemcsék deformációjával és töredezésével.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: FCC-fémek, intenzív képlékenyalakítás (IKA), makroszkopikus anyagparaméterek FCC metals, Severe Plastic Deformation (SPD), macroscopic material parameters
Divisions: Műszaki Intézet
Depositing User: Gergely Beregi
Date Deposited: 08 Jun 2021 12:50
Last Modified: 08 Jun 2021 12:50
URI: http://publication.repo.uniduna.hu/id/eprint/542
MTMT: 2718583

Actions (login required)

View Item View Item