Az élethosszig tartó tanulás motivációinak vizsgálata egy szakképzési intézményben

Gőgh, Előd (2017) Az élethosszig tartó tanulás motivációinak vizsgálata egy szakképzési intézményben. DUNAKAVICS, 5 (11). pp. 11-24. ISSN 2064-5007

[img] Text
Online_1711.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (22MB)
Official URL: http://dunakavics.uniduna.hu/

Abstract

Az élethosszig tartó tanulás olyan fogalom, amiről sokan azt gondolják, hogy mindent tudnak róla és talán azt is, hogy eszerint is cselekednek. Önmagában elsőre magától értetődő kifejezésről beszélünk, mégis a felszín alá nézve érdekes tényezőkre bukkanhatunk vele kapcsolatban. A közelmúltban sokat változott az oktatás és rendszere. A felnőttek számára is számos lehetőség nyílik akár ingyenesen szakmát tanulni, vagy diplomát szerezni. A mai középiskolás fiatalok hozzáállása a tanuláshoz is sokban változott az elmúlt 20 évben. Vajon mennyit tanulnak a mai fiatalok? Mik a terveik a jövőre nézve és hogy látják boldogulásukat az iskolapad után? A kutatásom az élethosszig tartó tanulással összefüggésben, eltérő korcsoportok által alkotott, véleményeket vizsgálja és értékeli ki. Az egyes csoportoknál a csak rájuk jellemző és közös kérdéscsoportokkal is vizsgáltam a résztvevő személyeket. A kutatás a budapesti Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium tanulói bevonásával került elvégzésre. Az eredmények feldolgozásához statisztikai módszereket és az SPSS szoftvert használtam. A kapott eredmények alapján különbségek mutathatók ki egyes élethosszig tartó tanulással összefüggő tényezők között.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: élethosszig tartó tanulás, tanulási motivációk, tanulási tényezők, szakképzésben végzett kutatás, diploma vs. OKJ-s képzés, lifelong learning, learning motivations, learning factors, research in vocational institute, diploma vs. vocational school (National Qualifications Registered study)
Divisions: Tanárképző Központ
Depositing User: Gergely Beregi
Date Deposited: 17 May 2021 11:51
Last Modified: 17 May 2021 11:51
URI: http://publication.repo.uniduna.hu/id/eprint/651
MTMT: 3312213

Actions (login required)

View Item View Item