A népesedési folyamatok vizsgálata Leslie és Verhulst-modellek egyesítésével

Kozsely, Gábor (2019) A népesedési folyamatok vizsgálata Leslie és Verhulst-modellek egyesítésével. DUNAKAVICS, 7 (12). pp. 5-22. ISSN 2064-5007

[img] Text
Online_1912.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (39MB)
Official URL: http://dunakavics.uniduna.hu/

Abstract

Közismert tény, hogy a magyar népesedési helyzetet hosszabb idő óta kedvezőtlen demográfiai mutatók, negatív tendenciák jellemzik. A népesség létszámának közel harminc éve tartó csökkenésének egyik alapvető oka a születések igen alacsony száma. Célom volt, hogy megfelelő modellt találjak és ezáltal én is saját számítást tudjak végezni a népesség és ezen belül a korcsoportok számának becslésére. A választásom egy az ökológiában gyakran használt modellre eset, amelyet Leslie dolgozott ki. A modell egyik hátránya, hogy időben nem változó termékenységi és halandósági paraméterek esetén az exponenciális növekedést adó Malthus-modellhez tart. Ezért tudományosan megalapozott féket kellett a rendszerbe tenni, ezt a Verhulst-modell szolgáltatta, a környezeti eltartóképességi paraméter bevezetésével. A szakirodalomban publikált, különböző bonyolultságú modellek becsléseivel jó egyezést mutat a Leslie-Verhulst-modell. Körülbelül 30 éves időtávra eredményesen használható mind az össznépesség, mind a korcsoportok számának becslésére.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Népesség-modellezés, Malthus- és Verhulst-modellek; kohorszkomponens módszer; Population modelling; Malthusian growth model and Verhulst logistic growth model; Cohort component population projection method.
Divisions: Műszaki Intézet > Anyagtudományi Tanszék
Depositing User: Gergely Beregi
Date Deposited: 29 Apr 2021 12:26
Last Modified: 29 Apr 2021 12:26
URI: http://publication.repo.uniduna.hu/id/eprint/697
MTMT: 30996458

Actions (login required)

View Item View Item